Dagopvang

Binnen

Binnen is veel ruimte om te ontdekken en beleven. Voor alle leeftijden is volop spe(e)lmateriaal beschikbaar. Bij de activiteiten wordt rekening gehouden met het verschil in leeftijd tussen de kinderen. Er wordt geknutseld met onder andere natuurlijke materialen en er worden samen liedjes gezongen, spelletjes gedaan, verhalen gelezen/voorgelezen en gerelaxt.

We hebben de ruimtes zo ingedeeld dat er verschillende speelhoeken zijn, zodat de kinderen ongestoord kunnen spelen en waarin ze zich kunnen terugtrekken. Uw kind maakt zelf de keuze wat hij/zij graag wil doen. De basis van de binnenruimte heeft een rustige uitstraling. Op die manier wordt uw kind niet onnodig afgeleid.

Dagelijks ritme
Gedurende de dag wordt de taalontwikkeling zoveel mogelijk gestimuleerd. Dit doen wij door te benoemen wat we zien, horen en doen tijdens alle activiteiten, emoties en verzorgingshandelingen, zodat uw kind ook weet wat er in zijn omgeving gebeurt.

Dit alles rond de boerderij voegt iets bijzonders toe aan het dagelijks ritme van spelen, eten en slapen. Daarmee onderscheiden wij ons van de reguliere kinderdagverblijven. Ervaringsgericht leren is leren door te doen en te ervaren. Kinderen onthouden het dan beter.

Om regelmaat en rust aan uw kind te bieden, kijken wij naar de behoefte van uw kind. Het geeft zelf aan of hij/zij genoeg gegeten heeft of wanneer hij/zij moe is en graag wil rusten. Dit alles in overleg met u als ouders. Bij baby’s nemen wij zoveel mogelijk het ritme van thuis over.

Buiten

Wij gaan, ook als het weer minder goed is, zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten. We stimuleren uw kind om zelf zijn of haar fantasie te volgen, zelf te ontdekken wat het weer, de natuur en de dieren te bieden hebben. Uw kind krijgt de ruimte om zich heerlijk te bewegen. Hiervoor is speciale kleding (overalls, regenkleding, crocs/playshoes en laarzen) aanwezig.

Op deze manier wordt uw kind gestimuleerd om ‘natuurlijk te spelen’ zonder gebruik te maken van standaard speeltoestellen. Uw kind kan zich buiten goed uitleven in de ruime speelweide, die omheind is door een kindveilig hekwerk. Uw kind kan kennismaken met allerlei bloemen, planten, (fruit)bomen, verschillende weersomstandigheden, seizoenen en met voedsel uit onze groentetuin. De kinderen gaan zelf op onderzoek uit, door bijvoorbeeld te kijken of de kippen al eieren hebben gelegd. Die zelf geraapte eieren laten wij regelmatig terugkomen op het broodmenu van de kinderen. Daarnaast kweken en verzorgen we elk jaar samen met de kinderen eetbare gewassen, zoals aardbeien en tomaten. Samen plukken we ook de rijpe vruchten en eten ze dan lekker op. Hierdoor ervaren de kinderen dat ons dagelijkse voedsel met goede zorg gezond kan opgroeien.

In de speelweide zijn ontdekweggetjes en daarnaast klim- en klautermogelijkheden, allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten. Lekker rollen in het gras of van de berg, stampen in de plassen, voelen in de modder, soep maken op het kampvuur en verstoppen in de struiken.

Aangrenzend aan de speelweide bevindt zich een dierenweide met kleine dieren zoals geiten, cavia’s, konijnen en kippen. Er is ook een dierenverblijf waar de kinderen de dieren kunnen aaien, voeren, verzorgen of knuffelen. Bij de Hooiberg is ook een dierenverblijf waar kleine dieren en varkens zijn. Zo hebben we verschillende plekken om naar de dieren te gaan.

Buitenbedjes
Er wordt de mogelijkheid geboden om in speciaal daarvoor ontwikkelde buitenbedjes te slapen. Veilig buiten slapen in de frisse buitenlucht zorgt voor meer weerstand. De frisse lucht is heel goed voor de longen van jonge kinderen en de innerlijke rust. Met name voor kinderen met astmatische aandoeningen, allergieën en moeilijke slapers kan dit bedje een goede oplossing zijn, zo hebben onderzoeken aangetoond. Het buitenbedje is voorzien van (hor)gaas en een perspexraam, waardoor insecten en andere dieren niet bij de kinderen kunnen komen. De mogelijkheid om buiten te slapen wordt tijdens het plaatsingsgesprek met de ouders besproken.